Αλλαγή Πλαισίου

Την Δευτέρα το Μαξίμου διέρρευσε ότι ο τεχνοκράτης και Πρωθυπουργός τραπεζίτης κος Παπαδήμος ζήτησε στοιχεία για το τι θα σημάνει ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας λέγανε τα ΜΜΕ, αν τα στοιχεία αυτά μετρούσαν τις συνέπειες της χρεοκοπίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Το λέω αυτό, γιατί όπως διαβάζουμε, πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει άμεσες καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και των άλλων χωρών της περιφέρειας, αλλά και της ίδιας της Γαλλίας.

Παρόλα αυτά, ο κύριος Παπαδήμος ετοιμάζεται, όπως αναφέρουν πάλι τα ΜΜΕ, να εκβιάσει για μια ακόμα φορά τον λαό περιγράφοντας σε βραδινή τηλεοπτική του εμφάνιση τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Σαν απάντηση στις τρομερές αυτές συνέπειες ο κύριος Πρωθυπουργός θα προβάλλει το Νέο Μνημόνιο, την «Σωτηρία της Χώρας», που αποτελεί και την προσωπική του κόκκινη γραμμή.

Όμως, όπως έχω ήδη γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση, η φράση «Σωτηρία της Χώρας» είναι κενή περιεχομένου. Οι λέξεις μπορεί να φέρουν ειδικό συναισθηματικό βάρος, αλλά πρακτικά, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Αντιθέτως, πίσω από το καθησυχασμό που εμπνέει η φράση «Σωτηρία της Χώρας», υποκρύπτεται ένα εφιαλτικό αύριο:

– Αύξηση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων

– Αύξηση της φορολόγησης της κατανάλωσης

– Μείωση των μισθών και των συντάξεων

– Βάθεμα της ύφεσης

– Περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης

– Αύξηση της ανεργίας

– Κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος

– Πώληση για ένα κομμάτι ψωμί μεγάλων και κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων (όπως ο ΟΠΑΠ)

– Το Σύστημα Υγείας θα εκθεμελιωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ομολογεί και ο αρμόδιος υπουργός κύριος Λοβέρδος

– Η Δημόσια Παιδεία έχει ήδη αποδιοργανωθεί. Πεινασμένα παιδιά συγκεντρώνονται σε σχολεία χωρίς θέρμανση, χωρίς βιβλία και με ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς, ενώ επίκεινται και απολύσεις δασκάλων μέσα στο ’12

– Η κυρία Μέρκελ έχει δηλώσει πως προτίθεται να δεσμεύσει τα έσοδα του Ελληνικού κράτους σε ειδικό λογαριασμό και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες

– Οι Γερμανοί απαιτούν την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα, όπου θα επικρατούν ειδικοί χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και δεν θα ισχύουν τα κουτσουρεμένα εργατικά δικαιώματα

Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα αυτού του είδους η «Σωτηρία», που εξυφαίνει η Τρόικα με την συνέργεια του κυρίου Παπαδήμου και των τριών κομμάτων, μου μοιάζει πάρα πολύ –αν δεν είναι κιόλας– με καταστροφή. Οι κόκκινες γραμμές έχουν γίνει ανέκδοτο και η διαπραγμάτευση ισοδυναμεί με πραγματεία περί της σκιάς του όνου.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το γεγονός, ότι οι χώρες που πριν 2-3 μήνες εισέπρατταν τα δημόσια συγχαρητήρια της κυρίας Μέρκελ για τις μεταρρυθμιστικές τους επιδόσεις, σύρονται κι αυτές σε Νέα Μνημόνια, σε ένα μόνο συμπέρασμα καταλήγω:

Όσο και να προσπαθούμε, όσο και να αλλάζουμε τα μείγματα και τις δοσολογίες, η συγκεκριμένη συνταγή ΔΕΝ βγαίνει.

Χρειάζεται, συνεπώς, να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίζονται οι πολιτικές για την υπέρβαση της Κρίσης.

Χρειάζεται να αλλάξει συνολικά η λογική με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αν, βέβαια, θέλουν να διασώσουν κάτι από τη χώρα και τον λαό της.

Γιατί αν δεν θέλουν, τότε κύριοι και κυρίες Σωτήρες, είσαστε σε καλό δρόμο!

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “Αλλαγή Πλαισίου

 1. mahler76 07/02/2012 στο 6:41 μμ Reply

  απλά ήρθε το τέλος και με την προσπάθεια συναίνεση και των 3ων κομμάτων 😦

  • fvasileiou 08/02/2012 στο 10:33 πμ Reply

   Μπορούμε να κάνουμε το τέλος αρχή ή μήπως κουραστήκαμε ως λαός και οδεύουμε στην εξαφάνιση; Αυτό είναι το ερώτημα…

 2. Σοφία 07/02/2012 στο 6:50 μμ Reply

  Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν ήδη.
  Με τα νέα μέτρα δε θα μας μείνει ίχνος αξιοπρέπειας πια.
  Πόσο χειρότερα θα ήταν αν γινόντουσαν τα πράγματα όπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Βαρουφάκης;…..

  • fvasileiou 08/02/2012 στο 10:32 πμ Reply

   Εδώ που φτάσαμε, Σοφία μου, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όλες προϋποθέτουν μεγάλες θυσίες από μας. Τουλάχιστον, οι θυσίες αυτές να έχουν αντίκρισμα, να μας δίνουν αισιοδοξία, να δημιουργούν προοπτικές για ένα καλλίτερο μέλλον, να μην πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

 3. Koufetarios 08/02/2012 στο 8:52 πμ Reply

  »Βρισκόμαστε στη δίνη ενός οικονομικού πολέμου» όπως είπε και ο Εμ.Κριαράς ο οποίος στα 106 του χρόνια κάτι παραπάνω σίγουρα ξέρει από μας.. Απογοήτευση και αγανάκτηση για τους πολιτικούς που υποτίθεται ότι μας αντιπροσωπεύουν και διπλή απογοήτευση για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού για την ανοχή που μέχρι τώρα έχει δείξει..Συμπεριλαμβάνοντας μέσα και τον ίδιο μου τον εαυτό. Γιατί με βάση το εφιαλτικό αύριο που ανέφερες εάν δεν αντιδράσουμε και τώρα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και δεν μιλάω μόνο για τα οργανωμένες (κατευθυνόμνες κατ’εμέ) πορείες των συνδικάτων αλλά μιλάω για μία συνολική εξέγερση του ελληνικού λαού..

  • fvasileiou 08/02/2012 στο 10:29 πμ Reply

   Κι εγώ θα ήθελα να υπήρχαν οργανωμένες και έντονες αντιδράσεις σε όσα συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά από την άλλη είμαστε όλοι ζαλισμένοι από τα κατακέφαλα που μας ρίχνουν.
   Κι έπειτα, στην προ-Μνημονίου κατάσταση (καλή ή κακή, δεν έχει σημασία) πλέον είναι αδύνατον να επιστρέψουμε. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να οριοθετήσουμε νέους στόχους, ώστε η όποια δράση ή αντίδραση να έχει θετικό προσανατολισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: