Έτσι κι αλλιώς χαμένοι…

Με τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού να επιθυμούμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, γιατί το Σύστημα Εξουσίας (επιχειρηματίες, κόμματα, ΜΜΕ, Τρόικα) δυσκολεύονται τόσο πολύ να μας πείσουν για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του Νέου Μνημονίου;

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται τίποτα, αλλά μοιάζει πιο πολύ με την συνταγή που θα επισπεύσει εκείνα που υποτίθεται ότι αποτρέπει.

Και κυρίως: Γιατί δεν δημιουργεί καμιά προοπτική για το μέλλον.

Έχουμε λοιπόν το αποδεδειγμένης πλέον αποτυχίας και αναξιοπιστίας Ελλαδικό Σύστημα Εξουσίας να προσπαθεί να μας πείσει ότι, αν δεν ψηφίσουν το ελεεινό Νέο Μνημόνιο, η πιθανή χρεοκοπία θα είναι μάλλον χειρότερη, ίσως πιο δυσάρεστη, από όσα προτίθενται να μας επιβάλουν με αυτό.

Μένω σε δύο μόνο νούμερα:

Αυτή τη στιγμή η επίσημη ανεργία είναι στο 21%.

Αυτή τη στιγμή το 14% των εργαζομένων ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το καλό σενάριο, αν το Νέο Μνημόνιο επιτύχει, προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ως το 2020. Που σημαίνει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τους μισθούς-φιλοδωρήματα που θεσπίζονται, η φτώχεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Έχω μια απορία:

Πώς θα μπορέσουν οι πολιτικοί μας να διαχειριστούν τα εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων που δημιουργεί η Σωτηρία που θα ψηφίσουν αύριο; Και μάλιστα φτωχών και ανέργων, που η Σωτηρία αυτή δεν τους δίνει καμιά προοπτική, καμιά ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο.

Στο δίλημμα που προσπαθούν να μας επιβάλουν, ποια από τις δύο καταστροφές προτιμώ, την καταστροφή που θα φέρει το Νέο Μνημόνιο ή την καταστροφή που, όπως λένε, θα φέρει η χρεοκοπία, εγώ, φίλοι μου, αρνούμαι να μπω. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι διαφορές μου φαίνονται αδιόρατες -έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε.

Εδώ που έχουμε φτάσει, εδώ που μας έφτασαν δηλαδή, μόνο ένα πράγμα μας απομένει. Να βγούμε από τον μονόδρομο που μας έχουν βάλει και να πάρουμε την άλλη στράτα.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

9 thoughts on “Έτσι κι αλλιώς χαμένοι…

 1. Maria 11/02/2012 στο 4:14 μμ Reply

  Αφού λοιπόν φίλε και συνέδελφε Φώτη, η Ευρωζώνη είναι υπεύθυνη για το ότι το 14% των εργαζομένων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, γιατί να μένουμε σε μία παθογόνα κατάσταση; Είναι σαν να λέει ένας αλκοολικός πως ξέρει ότι ο καρκίνος του προκλήθηκε από το ποτό, αλλά δεν διανοείται τον εαυτό του χωρίς αυτό. Για εμένα, λόγω χαρακτήρα και φύσης, τα πράγματα είναι απλά: φεύγουμε από την Ευρωζώνη, προσπαθούμε μόνοι μας να αναστήσουμε την οικονομία μας και κυρίως: εκμεταλλευόμαστε τις άπειρες προοπτικές της χώρας μας και του εαυτού μας. Πιο λιανά: είναι αδιανόητο να μιλάμε για τον τρόμο της χρεοκοπίας όταν το πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα είναι ακόμα ανεκμετάλλευτο. Ας γίνει πρότυπό μας σε αυτή την πορεία η γενναία Κύπρος!!

  • fvasileiou 11/02/2012 στο 4:21 μμ Reply

   Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ξεχασμένη Ευρώπη των Λαών. Γιατί μας αρέσουν οι ανοιχτοί ορίζοντες, τα ανοιχτά σύνορα, η συνεργασία και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
   Είτε μέσα, είτε έξω από την Ευρωζώνη μόνοι μας θα αναστήσουμε την οικονομία της χώρας -αν αναστηθεί. Κανένας δεν μας χαρίζει τίποτα (το αντίθετο) και κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει.
   Εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα των Μνημονίων: Όχι μόνο δεν θεραπεύουν τα αρνητικά, αλλά τα διογκώνουν και τα πολλαπλασιάζουν. Μας καταδικάζουν σε καθήλωση.

 2. firiki2010 12/02/2012 στο 12:15 πμ Reply

  Κατ΄ αρχήν δυο παρατηρήσεις
  1 Το μνημόνιο δεν προβλέπει ύφεση μέχρι το 2020. Το 2020 το καλό σενάριο προβλέπει ότι απο πλευράς χρέους θα είμαστε όπου ήμασταν το 2009.
  2 Το όριο της φτώχειας είναι ένα απατηλό μέγεθος επειδή μετριέται με βάση το μέσο εισόδημα. Αν δηλαδή τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων διπλασιαζόταν και είχαν την διπλάσια αγοραστική αξία πάλι το 14% θα ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας αν και θα ζούσε πολύ-πολύ καλύτερα απ΄ ότι σήμερα.
  Από κει και πέρα
  Οι διαφορές ανάμεσα στις «δυο καταστροφές» δεν είναι διόλου αδιόρατες Με το μνημόνιο θα δούμε για μια ακόμη φορά τα εισοδήματα μας να μειώνονται 20 ή 30% (για κάποιους που θα μείνουν άνεργοι 100%) στην περίπτωση της χρεωκοπίας θα δούμε το εισόδημα μας να εξαερώνεται (και ως συνέπεια θα είναι και πολύ περισσότεροι αυτοί που θα μείνουν άνεργοΙ).Και το κυριότερο αυτή η μέσω χρεωκοπίας καταστροφή είναι βέβαιη ,θα γίνει τώρα και θα χρειαστούν 10ετίες για την επουλωση της.
  Και με το μνημόνιο 2;;; Σωζόμαστε;;;; Απλώς κερδίζουμε χρόνο. Χρόνο για να τον εκμεταλλευτούμε και να ΚΑΝΟΥΜΕ 5 πράγματα που έπρεπε να γίνουν προχθές. Αν θεωρούμε πως με την υπογραφή του μνημονίου και την μείωση των εισοδημάτων μας αυτομάτως σωθήκαμε, θα την έχουμε πατήσει για μια ακόμη φορά! Αυτός ο χρόνος μας χρειάζεται και για δυο ακόμη λόγους 1. Αν μηδενίσουμε το έλλειμμα και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευθούμε (η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη δεν σταματάει ποτέ) 2Είναι έξυπνο να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευράπης όταν οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη θα αλλάξουν (δεν είναι πολύ πιθανό η κρίση να είναι μόνιμη, ούτε είναι πιθανό να επικρατούν μονίμως κοντόφθαλμες τιμωρητικές πολιτικές) Χρονο μας δίνει το μνημόνιο και μην υποτιμάς την αξία του χρόνου. Ακόμα και για το πετρέλεαιο της Δ.Ελλάδας που λέει η Μαρία χρειάζεται χρόνος γιατί αυτή τη στιγμή δεν ρέει (και αν έρρεε δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα αλλά τέλος πάντω)
  Στην αρχή της ανάρτησης σου βάζεις ένα πολύ σημαντικό ερώτημα Γιατί το σύστημα εξουσίας δυσκολεύεται να πείσει για την αναγκαιότητα του μνημονίου; Γιατί επί παρα πολλά χρόνια το σύστημα εξουσίας είχε συνηθίσει στα εύκολα. Πολύ μπλα μπλα, πολλή άρνηση, πολλή κριτική, διαχείριση (ο Θεός να την κάνει!) δανεικών, πολιτικά παιχνίδια Η σημερινή κρίση υπερβαίνει τις δυνατότητες του. Θα το υποχρεώσει να τις αναβαθμίσει;; Δεν ξέρω! Κι αυτός είναι ο φόβος μου. Οτι αυτοί οι πολιτικοί επειδή έχουν συνηθίσει στα εύκολα και είναι προϊοντα μιας «soft» (ό,τι καλύτερο βρήκα τέτοια ώρα) εποχής, δεν έχουν το τσαγανό, τον τρόπο , την στοφα που απαιτείται για να κινητοποιήσουν τον κόσμο , να του εξηγήσουν με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και να τον εμπνεύσουν (και για να μην ξεχνιόμαστε ο κόσμος δηλ εμείς άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο προϊόντα της ίδιας «soft» εποχής είμαστε)

  Συγγνώμη για το σεντόνι. Ηθελα να σχολιάσω και την προηγούμενη ανάρτηση σου.. δεν τα κατάφερα…. ας πούμε λοιπόν ότι σ΄ αυτήν έβγαλα το… άχτι μου.

  • fvasileiou 12/02/2012 στο 12:44 πμ Reply

   Ο A. Lerrick σήμερα μας πληροφόρησε ότι η ύφεση θα κρατήσει «τουλάχιστον 5 με 7 χρόνια». Τα όσα είπε ο Παπαδήμος, για ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 13, μηδαμινή αξία έχουν, αφού είναι ο άνθρωπος (ο τεχνοκράτης!) που στις 14 Δεκεμβριου 2011 διαβεβαίωνε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα νέα μείωση μισθών και συντάξεων ή αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

   Διαβάζω την έρευνα της Eurostat ότι 27,7 των Ελλήνων είναι στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού -δεν σου αρέσουν τα στατιστικά; Υπάρχει η κοινή εμπειρία: Πείνα, φτώχεια, συσσίτια. Άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Άνθρωποι που ετοιμάζονται να χάσουν τα πάντα.

   Δεν θέλω την χρεοκοπία / Θέλω να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, αλλά:
   Όπως λες με το Νέο Μνημόνιο τα εισοδήματα όσων τυχερών συνεχίσουν να έχουν εισοδήματα θα μειωθούν λόγω των μειώσεων των αποδοχών κατά 20-30%. Πρόσθεσε σε αυτό και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και τα καύσιμα που έρχονται και το ποσοστό μείωσης των εισοδημάτων και το ποσοστό ξεφεύγει πολύ-πολύ πιο πάνω από το 30%. Φτάνει ανατριχιαστικά κοντά στο -57%, το ποσοστό που θα φτάσει η μείωση των εισοδημάτων σε περίπτωση χρεοκοπίας κατά τον μνημονιακό κύριο Λοβέρδο.

   Επιπλέον, η ανάπτυξη που θα φέρει -αν θα φέρει- το Νέο Μνημόνιο, δεν θα είναι η ανάπτυξη ενός ανεπτυγμένου κράτους της Δύσης, η οποία στηρίζεται στην Έρευνα, την Καινοτομία, την Ειδίκευση -όλοι οι τομείς αυτοί υποχρηματοδοτούνται και οι προϋπολογισμοί τους θα συνεχίσουν να μειώνονται. Θα είναι μια τριτοκοσμικού τύπου «ανάπτυξη».

   Αν προσθέσει κανείς σε αυτά, ρυθμίσεις που κρατάν την χώρα σε καθήλωση για δεκαετίες ή προβλέπουν την παραχώρηση καίριων εθνικών δικαιωμάτων, αυτή η σωτηρία -ακόμα κι αν πετύχει, κάτι το οποίο κανείς δεν το εγγυάται, ούτε καν το παράδειγμα των «καλών παιδιών» Πορτογαλία κα- αυτή η σωτηρία θα μοιάζει πάρα πολύ με καταστροφή.

   Τα μπλογκ δεν είναι φόρουμ, για να εκθέτουν όλοι αναλυτικά τις απόψεις τους, αλλά προσωπικά ημερολόγια. Αλλά αφού έβγαλες το άχτι σου, δεν πειράζει το σεντόνι.

   • firiki2010 12/02/2012 στο 2:07 πμ Reply

    Δεν θα το ξανακάνω. Καληνύχτα

 3. Fri 13/02/2012 στο 9:53 πμ Reply

  Και ποια είναι η άλλη στράτα αγαπητέ Φώτη; Μάλλον να εγκταλείψουμε την Ελλάδα, σωστά;
  Γιατί εδώ που μας φέρανε, έτσι όπως θα μας καταντήσουν ποια είναι η προοπτική μας ως πολίτες αυτής εδώ της χώρας;
  Ρητορική είναι η ερώτηση…

  • fvasileiou 13/02/2012 στο 10:31 πμ Reply

   Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Μόνο μονόφθαλμοι που βαφτίζουν μονόδρομο την ανεπάρκειά τους.

 4. Γιώτα Παπαδημακοπούλου 19/02/2012 στο 12:39 μμ Reply

  Φώτη είναι απλά τραγική η κατάστασή μας…
  Και είναι θλιβερό το γεγονός ότι μιλάμε για αξίες του Έθνους μας όταν δεν κάνουμε τίποτα για να το διαφυλάξουμε.
  Μάθαμε να μην μιλάμε, να μην σηκώνουμε κεφάλι και σε όλα να λέμε ναι!
  Αλλά δεν φταίνε οι πολιτικοί μας για το χάλι μας… όχι! Αν ήμασταν εμείς οι ίδιοι καλύτεροι πολίτες, θα είχαμε και καλύτερες Κυβερνήσεις, κατά συνέπεια καλύτερη πολιτική και κοινωνική ζωή, διαφορετική θέση στον κόσμο, οικονομικό ή μη!

  • fvasileiou 22/02/2012 στο 8:36 μμ Reply

   Οι πολίτες έχουμε τις ευθύνες μας -εσύ, που με ξέρεις από παλιά, θα θυμάσαι ότι συχνά-πυκνά έγραφα για τα στραβά και τα ανάποδά μας. Από την άλλη όμως, βρε Γιώτα μου, πότε οι πολιτικοί μας μιλήσανε στο λαό για την πραγματική κατάσταση της χώρας; Πότε του δώσανε όλα τα στοιχεία; Πώς να ηξερε ο πολίτης -ο καθένας από μας δηλαδή- τι συμβαίνει για να αποφασίσει πιο σοφά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: