Γιάννης Κότσιρας: Η Σμύρνη του έρωτα

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο δίσκος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο «Η Σμύρνη του έρωτα», που περιλαμβάνει 23 τραγούδια και ορχηστρικά σμυρνιών δημιουργών.

Η ενασχόληση του Γιάννη Κότσιρα με το σμυρναίικο τραγούδι μας εξέπληξε λίγο-πολύ όλους και σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί κακοπροαίρετοι που πιστεύουν ότι προχώρησε σε αυτή, γιατί αντιμετώπισε κάποια κρίση ρεπερτορίου ή κοινού. Επειδή όμως έτυχε να παρακολουθήσω τη συναυλία που έδωσε στα Γιάννενα τον περασμένο μήνα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από νωρίς και πολλοί συμπολίτες μας δεν κατάφεραν να τον δουν. Πέρα όμως από αυτό, εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επικοινωνία του τραγουδιστή με το κοινό του, ζεστή, άμεση, ανεπιτήδευτη και αβίαστη.

Συνεπώς, αλλού θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της συγκεκριμένες ηχογράφησης. Πρώτα-πρώτα στη σχέση του Κότσιρα με το συγκεκριμένο υλικό: Όπως επισημαίνει και ο Π. Κουνάδης στο σημείωμα που έγραψε για τον δίσκο, ο Γ. Κότσιρας ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δίπλα «στους σημαντικότερους συνεχιστές του ρεμπέτικου».

Επιπλέον, τα τραγούδια που περιέχονται στο CD αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της Ελληνικής μουσικής παράδοσης –αποτελούν, θα λέγαμε, standard του κλασικού ελληνικού songbook. Είναι λοιπόν θεμιτή η φιλοδοξία του τραγουδιστή, καθώς εισέρχεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, να καταπιαστεί με αυτά ακριβώς τα τραγούδια. Να αναμετρηθεί, αν θέλετε, με τις μεγάλες φωνές του παρελθόντος, τους τραγουδιστές που αγαπάει και τον εμπνέουν.

Νομίζω όμως ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και έναν τρίτο λόγο:

Στη δεδομένη ιστορική στιγμή, που ο Ελληνικός λαός λοιδορείται και τιμωρείται από τους δυνατούς του πλανήτη, είναι πολύ ισχυρή η ανάγκη να στραφούμε προς τα μέσα, να ατενίσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό που κουβαλάμε, να αντλήσουμε την δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Συνειδητά ή ανεπίγνωστα ο Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα κάνουν, πιστεύω, ακριβώς αυτό το πράγμα: Σε μια εποχή που η ντόπια δισκογραφία παραπαίει, βουτάνε προς τα μέσα και φέρνουν στην επιφάνεια διαμάντια.

Τα τραγούδια του δίσκου δεν χρειάζονται συστάσεις. Η Σμύρνη του έρωτα περιέχει τραγούδια όπως το Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Το γελεκάκι, τη Μισιρλού ή το Μήλο μου και μανταρίνι, που είναι επιτυχίες για 100 ή και περισσότερα χρόνια (ο Κουνάδης χρονολογεί τον Μπαρμπαγιαννακάκη στα τέλη του 19ου αιώνα!)

Θα μπορούσε μάλιστα να αποτελεί ένα πανόραμα της δημιουργίας των Σμυρνιών συνθετών, αν δεν απουσίαζε ο Ε. Παπάζογλου, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς και συνθέτες της Σμύρνης, ο οποίος αποτελεί και σχολή από μόνος του.

Αυτό όμως που έχει σημασία σε τέτοιους δίσκους είναι η ερμηνεία των τραγουδιών, η δουλειά που έχει γίνει από τους μουσικούς και τους τραγουδιστές.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας είναι γνωστή σε όσους αγαπούν το παλιό λαϊκό τραγούδι από δίσκους όπως Σμύρνη (η παραγωγή ήταν του Γ. Νταλάρα και τραγουδούσαν εκτός από τον ίδιο ο Χρ. Αηδονίδης, ο Χρ. Τσιαμούλης, ο Π. Θαλασσινός, η Γλυκερία κ.α.) ή τα Τραγούδια με ουσίες. Ο ήχος της εδώ είναι πλούσιος, ευφάνταστος, βαθύς, σύγχρονος. Σοφά δεν μιμείται τις παλιές ηχογραφήσεις, δεν προσφέρει αναπαλαιωμένες συγκινήσεις, αλλά παίζει τα χιλιοπαιγμένα αυτά τραγούδια με έμπνευση και μεράκι, σαν να πρόκειται για καινούργιο υλικό.

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι εξαιρετικός. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν καλύπτουν ένα ευρύτατο υφολογικό φάσμα, από το χιουμοριστικό Η πεθερά μου, στο μποέμικο Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει κι από τη λάγνα Μισιρλού, στο παραπονιάρικο Κουκλί της Κοκκινιάς, αλλά η ζεστασιά της φωνής του δένει απόλυτα με την γλύκα της ανατολής που κουβαλάνε οι μελωδίες και τα λόγια και γίνεται το στοιχείο που συνέχει τις διαφορετικές ψηφίδες. Προσωπικά, μου θύμισε τον Στελλάκη Περπινιάδη, έναν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές μας όλων των εποχών, ο οποίος είναι μάλλον ξεχασμένος πλέον από το ευρύτερο κοινό. Μου άρεσε δε ιδιαίτερα στα τραγούδια του Π. Τούντα (Αμάν Κατερίνα μου, Εγώ θέλω πριγκιπέσσα, Κουκλί της Κοκκινιάς) και εύχομαι κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει ένα δίσκο αποκλειστικά με τραγούδια του.

Εξαιρετικές είναι οι συμμετοχές του Μπάμπη Τσέρτου, της Α. Στρατηγού, του Θ. Μέρμηγκα και της Δ. Σβερώνη.

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι όταν κυκλοφορούν τέτοιοι δίσκοι χαίρομαι. Όχι μόνο γιατί αγαπημένα μου τραγούδια μου χαϊδεύουν τα αυτιά και τα μεράκια με φρέσκο αεράκι, αλλά και γιατί είμαι βέβαιος ότι πολλοί πιτσιρικάδες, που αγαπάνε τον Κότσιρα ή που ο ήχος της Εστουδιαντίνας τους φαίνεται πιο οικείος σε σχέση με τις παλιότερες ηχογραφήσεις, θα τα ανακαλύψουν και θα τα αγαπήσουν και η σκυτάλη θα περάσει έτσι στην επόμενη γενιά.

Advertisements

Tagged: ,

5 thoughts on “Γιάννης Κότσιρας: Η Σμύρνη του έρωτα

 1. Ανίνα 22/02/2012 στο 8:16 μμ Reply

  Ευχαριστήθηκα πολύ να διαβάσω ένα σοβαρό και τόσο ενδιαφέρον άρθρο για μια υπέροχη δουλειά που αξίζει να γράφουν γι΄αυτήν με τέτοιο λόγο και γνώση. Ευχαριστώ πολύ!

  • fvasileiou 22/02/2012 στο 8:25 μμ Reply

   Είμαι βέβαιος, Ανίνα, ότι ο δίσκος αυτός θα αγαπηθεί και θα γίνει κοινό κτήμα 🙂

 2. Ανίνα 22/02/2012 στο 8:28 μμ Reply

  Χωρίς καμία αμφιβολία!

 3. Marianna 25/02/2012 στο 7:33 μμ Reply

  Πουλάει η Σμύρνη πουλάει!. και μας τι σερβίρουν απαζάρευτα. Και καλά ο Κότσιρας. Αλλά η Εστουδιαντίνα; Στο τέλος θα μας πούνε ότι και το «Παπάκι πάει στην ποταμιά» ήταν Σμυρνιού συνθέτη ή στιχουργού. Έλεος! Είναι από τη Σμύρνη τραγούδια της δεκαετίας του 30′???

  • fvasileiou 26/02/2012 στο 1:48 μμ Reply

   Προφανώς δεν ξέρεις ότι τα τραγούδια αυτά ονομάζονται «σμυρναίικα» όχι από τον Κότσιρα ή την Εστουδιαντίνα, αλλά από όλους εδώ και δεκαετίες. Και όχι αυθαίρετα, καθώς γράφτηκαν από σμυρνιούς συνθέτες, όπως ο Παναγιώτης Τούντας. Πολλά δε από αυτά, ακόμα κι αν ηχογραφήθηκαν το ’30, είναι παλαιότερα, προηγούνται της καταστροφής, όπως μαρτυρούν πολλοί παλιοί σμυρνιοί -η Αγγέλα Παπάζογλου για παράδειγμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: