Αχιλλέας ή Οδυσσέας; Τρόποι διεξόδου από την Κρίση

Ο Τρωικός πόλεμος είναι μια καλή παραβολή για τα όσα ζούμε:

Οι Αχαιοί είχαν παγιδευτεί πολεμώντας στην Τρωάδα, όχι για 3 χρόνια, όπως εμείς τώρα, αλλά για δυο ολόκληρες δεκαετίες. Ο Όμηρος παίνεψε τα κατορθώματά τους παίρνοντας ως αφετηρία όχι την κατάληψη του Ιλίου ή την ανάκτηση της Ωραίας Ελένης, αλλά ένα εκ πρώτης όψεως δευτερεύον περιστατικό: Την μήνι του Αχιλλέα. Κι όμως ήταν αυτό το περιστατικό που ξεμπέρδεψε το κουβάρι.

Οργισμένος ο Αχιλλέας κλείνεται στη σκηνή του και δεν συμμετέχει στην μάχη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Πατρόκλου. Προκειμένου να εκδικηθεί τον φίλο του, ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα, παραβλέποντας την προφητεία ότι μια τέτοια πράξη θα φέρει και τον δικό του χαμό.

Όλες οι πράξεις του Αχιλλέα ορίζονται από την τιμή και όχι από την λογική. Για λόγους τιμής πηγαίνει στην Τροία να πολεμήσει, για λόγους τιμής αποσύρεται στην σκηνή του μετά την προσβολή που του έγινε, για λόγους τιμής βάζει την ζωή του σε δεύτερη μοίρα και εκδικείται τον Πάτροκλο. Αναμφίβολα είναι ο πιο γενναίος και ο πιο ωραίος από τους Αχαιούς· οι πράξεις του είναι αιτία περηφάνιας για τους συμπολεμιστές του και όνειδος για τους εχθρούς του, αλλά δεν είναι εκείνος που θα φέρει την νίκη. Η νίκη θα έρθει με το περίφημο ξύλινο άλογο του Οδυσσέα.

Ας σταθούμε λίγο σε αυτό το τέχνασμα. Έχει δύο χαρακτηριστικά: Από έξω φαίνεται σαν μια αναγνώριση της ανωτερότητας των Τρώων, σαν ένα βραβείο για τον καλό αγώνα που έδωσαν -γι’ αυτό άλλωστε κι εκείνοι γκρέμισαν τα τείχη της πόλης τους για να το βάλουν μέσα. Μέσα όμως έκρυβε την μυστική δύναμη που κατάστρεψε το Ίλιον και έδωσε την νίκη στους Έλληνες.

Οι γενναίοι, οι άτεγκτοι, οι αλύγιστοι είναι δοξασμένοι και ήρωες, μας λέει ο ραψωδός, αλλά είναι και καταδικασμένοι. Η νίκη, εκείνοι που θα επιβιώσουν και θα την χαρούν είναι οι πολυμήχανοι -δεν είναι τυχαίο ότι και στο Game Of Thrones οι πρώτοι που σκοτώνονται είναι οι παλαιοί πολεμιστές, ο βασιλιάς Robert Baratheon και ο Ned Stark.

.

Τα γράφω όλα αυτά διαβάζοντας τα μηνύματα που μας στέλνουν στέλνουν εταίροι, φίλοι και δανειστές τις τελευταίες μέρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κα Μέρκελ αυτή την ώρα φαντάζει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή και ότι αντιμετωπίζει και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα μετά τις πρόσφατες ήττες στις τοπικές εκλογές. Οι φωνές και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού για χαλάρωση της λιτότητας και λήψη αναπτυξιακών μέτρων αυξάνονται, καθώς η αποτυχία της επιβληθείσας πολιτικής γίνεται κοινή συνείδηση σε όλη την υφήλιο. Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αρχίσει η αναστροφή αυτής της πολιτικής -πότε, βέβαια, θα το νιώσει και ο Έλληνας πολίτης, είναι το μεγάλο ερώτημα.

Παρόλα αυτά, ας μην πιστεύουμε ότι η όποια αναπτυξιακή ώθηση θα δοθεί με όρους Γερμανικής ήττας. Η κα. Μέρκελ δεν πρόκειται να φύγει ταπεινωμένη και με κατεβασμένο το κεφάλι από κάποια Σύνοδο Κορυφής, έχοντας αποδεχτεί τα αναπτυξιακά πακέτα που θα επιβάλει ο κ. Ολάντ ή ο κ. Μόντι ή οποιοσδήποτε άλλος. Μην έχετε αμφιβολία ότι τρόπος θα βρεθεί να δηλώσουν όλοι νικητές -ας μην ξεχνάμε ότι νικητές δήλωναν ο κύριος ΓΑΠ και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όταν υπέγραφαν τα τραγικά Μνημόνια.

Θέλω να πω, ότι η καλλίτερη έξοδος από την Κρίση δεν θα έρθει με τον ηρωικό τρόπο του Αχιλλέα -δυστυχώς!-, αλλά με τον πολυμήχανο του Οδυσσέα. Απ’ έξω θα μοιάζει με νίκη της Τρόικας, μέσα στο στομάχι του όμως θα κρύβει τα υλικά που θα επιτρέψουν στον Έλληνα πολίτη να ανασάνει.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει σχέδιο και στρατηγική, πολλή δουλειά υπόγεια και καθόλου ή ελάχιστα επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι άμεσο, δεν μπορεί να είναι έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει μια προοπτική, ένα αποτέλεσμα μετρήσιμο και θετικό, όχι το έρεβος που μας αντιδωρίζεται μετά τα κάθε νέα μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Έλεγα και τις προάλλες: Το κόμμα ή τους ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν έτσι, αυτή τη στιγμή, εγώ τουλάχιστον, δεν τους βλέπω.

Μακάρι να φανερωθούν μέχρι τις εκλογές…

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , ,

One thought on “Αχιλλέας ή Οδυσσέας; Τρόποι διεξόδου από την Κρίση

  1. ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ 24/05/2012 στο 11:25 μμ Reply

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: