Εγώ, ο Σύριζα κι οι άλλοι

Τις τελευταίες μέρες βρίσκομαι στην περίεργη και ενίοτε άβολη θέση να υπερασπίζομαι σε συζητήσεις με φίλους ή στα social media τον Σύριζα.

Λέω περίεργη και άβολη γιατί, όπως ξέρουν οι παλιοί φίλοι του Σημειωματάριου ή όσοι έχουν μπει στον κόπο να ρίξουν μια ματιά σε παλαιότερες αναρτήσεις, ούτε είχα, ούτε έχω κάποια σχέση με το κόμμα αυτό. Ούτε ψήφισα, ούτε σκοπεύω στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον να ψηφίσω Σύριζα.

H διαφωνία μου όμως με το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν συνεπάγεται ότι συμφωνώ με τους αντιπάλους του. Ειδικά μάλιστα σε αυτή την περίσταση, δεν μπορώ να δεχτώ –σαν πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά, αλλά και σαν πολιτικός αντίπαλος του Σύριζα– την προσπάθεια που γίνεται να ταυτιστεί το κόμμα αυτό με την χρεωκοπία, την καταστροφή, την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ.

Πρώτα-πρώτα γιατί δεν ευθύνεται ο Σύριζα για την οποιαδήποτε καταστροφή έχει συντελεστεί με την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου. Δεν ευθύνεται ο Σύριζα, ας πούμε, για τις ελλείψεις στα φάρμακα, για την πτώση των εσόδων, για την εξάντληση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν ευθύνεται για την αύξηση της ανεργίας, την φυγή στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων, την μείωση της παραγωγής και την πτώση της κατανάλωσης, την γενικευμένη ανασφάλεια στα εργασιακά, την αποδιάρθρωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος, την αύξηση της εγκληματικότητας και του κοινωνικού μίσους.

Για όλα αυτά ευθύνονται κυρίως οι πολιτικοί που συμφώνησαν με την Τρόικα να επιβληθούν οι συγκεκριμένες πολιτικές, που εξαθλιώνουν τον πολίτη και σκοτώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Και ευθύνονται βεβαίως και όσοι Κυβέρνησαν την χώρα και δημιούργησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό το άθλιο και αντιπαραγωγικό πλαίσιο. Γιατί, και δεν πρέπει να το λησμονούμε αυτό, ο Ελληνικός λαός ειδικά από το ’96 και μετά έδινε την πλειοψηφία σε κόμματα που προεκλογικά υπόσχονταν μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό, την επανίδρυση του Κράτους και ο Σύριζα όλα εκείνα τα χρόνια έδινε μάχη να κατακτήσει το 3% που θα τον έβαζε στη Βουλή. Φυσικά, και το κόμμα της Αριστεράς αντιδρούσε σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση –γι’ αυτό και διαφωνούσα μαζί του– αλλά το μεγάλο γιατί δεν αφορά αυτόν, αλλά τους Κυβερνήτες μας, οι οποίοι δεν αξιοποίησαν την δύναμη που τους δίναμε με την ψήφο μας για να περάσουν τις απαραίτητες αλλαγές –τα μικροκομματικά οφέλη και τα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, που μπορεί να επικαλεστεί κανείς, υπό το βάρος όσων ζούμε, δεν πείθουν πλέον.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την εξής πολύ σημαντική παράμετρο:

Αν τα Μνημόνια έβγαιναν, αν είχαμε κάποια αποτελέσματα παρά τας σκληρά μέτρα, αν η Μεσαία Τάξη έβλεπε πιθανότητες ανάκαμψης παρά την φτωχοποίησή της, ούτε τα μεγάλα κόμματα θα είχαν μικρύνει τόσο, ούτε ο Σύριζα θα είχε ψηλώσει τόσο απότομα. Και η αποτυχία των Μνημονίων, που συμπεφώνησαν μεγάλοι και τρανοί οικονομολόγοι, όπως ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και βραβευμένοι από Γερμανικά ιδρύματα στοχαστές, όπως ο κύριος ΓΑΠ, σίγουρα δεν είναι ευθύνη του Σύριζα.

Κάποιοι μου λένε:

Εντάξει, ό,τι έγινε, έγινε. Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, οπότε ας σώσουμε την Ελλάδα και ας ανακουφίσουμε τον πολίτη.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται το πιο μεγάλο πρόβλημα. Προσωπικά θα ψήφιζα με τα δυο τα χέρια και θα στήριζα με πάθος μια τέτοια προσπάθεια, αλλά όλοι ξέρουμε ότι σχέδιο, εθνική στρατηγική εξόδου από την Κρίση δεν υπάρχει. Τα πάντα εξαντλούνται σε μια αφηρημένη ρητορική για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, που μοιραία οδηγείται στην επαναδιαπραγμάτευση, η οποία καταλήγει λίγο-πολύ σε μια χρονική επέκταση της προσαρμογής. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι απλώς θα παρέτεινε τον ρόγχο ενός λαού και, οπωσδήποτε, απέχει πολύ από το δημιουργικό σοκ που χρειάζεται η κοινωνία μας.

Συνεπώς, η αγωνία η δική μου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζω σαν ψηφοφόρος, δεν είναι αν ο Σύριζα έχει τεκμηριωμένο πρόγραμμα, αν οι πολιτικές που επαγγέλλεται είναι καταστροφικές ή αν ο Αλέξης είναι ο νέος Ανδρέας. Μπορώ να συμφωνήσω με τους επικριτές του σε αυτά ή σε κάποια από αυτά.

Το πρόβλημά μου είναι ότι με δεδομένη την αποτυχία του Μνημονίου δεν βλέπω να υπάρχει πειστική αντιπρόταση με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα από τους αντιπάλους του Σύριζα.

Δεν υπάρχει το αφήγημα που θα εμπνεύσει και θα ενώσει τους Έλληνες.

Δεν υπάρχει η στρατηγική που θα κάνει τον πολίτη να αισθανθεί ασφαλής στην καθημερινότητά του και σίγουρος για το καλλίτερο μέλλον.

Δεν υπάρχει το σχέδιο που θα διασφαλίζει όχι μόνο την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, αλλά την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας και των Ελλήνων στα Ευρωπαϊκά πράγματα.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, έχει επιστρατευτεί ο Σύριζα ως μπαμπούλας και μεγεθύνεται η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη. Αφού δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα, ποντάρουν στον τρόμο του αγνώστου.

.

Εδώ και μήνες έχω γράψει πως είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα σημερινά κόμματα φέρουν μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Ότι η πραγματική υπέρβαση από την Κρίση θα συντελεστεί αφού πρώτα υπερβούμε όλους τους σημερινούς κομματικούς σχηματισμούς και τα το προσωπικό που τους υπηρετεί. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την γνώμη μου, ούτε ο Σύριζα, ούτε φυσικά η ΝΔ_, το Πασόκ, η ΔημΑρ, οι ΑΕ ή ο Τζήμερος κι ο Μάνος μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Από κει και πέρα όμως, το να εντοπίζεται η ανεπάρκεια του κομματικού μας συστήματος σε ένα κόμμα ή σε ένα πρόσωπο, εν προκειμένω τον Σύριζα και τον Τσίπρα, δεν μου φαίνεται απλώς παραπλανητικό, αλλά μου είναι και ενοχλητικό. Αλλά και επικίνδυνο: Να ταυτίζεται με τέτοια επιμονή από τους αντιπάλους του και πολλά ΜΜΕ ένα κόμμα, το οποίο πιθανότατα αύριο θα είναι πρώτο ή δεύτερο, με το «λόμπι της δραχμής», την στιγμή που ο αρχηγός του διακηρύσσει όλες αυτές τις ημέρες ότι θα επιδιώξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

One thought on “Εγώ, ο Σύριζα κι οι άλλοι

  1. Nίκος 06/06/2012 στο 8:32 μμ Reply

    Έχεις απόλυτο δίκιο, φίλε Φώτη! Για να δούμε όμως, δυστυχώς, ποιο θα είναι το μέλλον μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: