The Dark Knight Rises

Η ταινία αρχίζει με μια πολύ εντυπωσιακή σκηνή:

Κατά την διάρκεια μιας αεροπειρατείας, ο Bane απαγάγει έναν πυρηνικό επιστήμονα, ο οποίος βρισκόταν υπό την προστασία της CIA. Μετά ο φακός του Nolan εστιάζει σε πιο γνώριμες γωνιές: Στην έπαυλη του Bruce Wayne, όπου γίνεται ένα φιλανθρωπικό γκαλά στη μνήμη του Harvey Dent, ο οποίος θεωρείται νεκρός. Έχουν περάσει 8 χρόνια από τα γεγονότα που περιέγραφε η προηγούμενη ταινία και πολλά έχουν αλλάξει στη Gotham. Ο Batman έχει φορτωθεί την ευθύνη για τον υποτιθέμενο θάνατο του ηρωικού εισαγγελέα κι έχει αποσυρθεί ατιμασμένος και δυσφημισμένος από την δράση· ο Bruce Wayne έχει κλειδωθεί σε μια πτέρυγα της έπαυλής του και δεν κάνει πλέον δημόσιες εμφανίσεις· η εγκληματικότητα έχει παταχθεί και ο επιθεωρητής Gordon ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Η εμφάνιση όμως του Bane θα αλλάξει τα δεδομένα και θα αναγκάσει τον Wayne να ξεσκονίσει την παλιά του πανοπλία.

Η τρίτη νυχτεριδοταινία του Christopher Nolan είναι απόλαυση για τον ενήλικο θεατή. Σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες για υπερήρωες, οι οποίες χωρίς εξαίρεση θυμίζουν cartoon με ανθρώπους, όπου η αφελής δράση εναλλάσσεται με αφελέστερα διλήμματα διανθισμένα με φτηνά ψηφιακά εφέ, οι ταινίες του Batman παρουσιάζουν ήρωες με σάρκα και οστά και δεν διστάζουν να μιλήσουν για τα μεγάλα θέματα του καιρού μας.

Βέβαια, η νέα ταινία του Batman δεν είναι τόσο καλή όσο η προηγούμενη. Κάπου κάνει κοιλιά, κάπου τα επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης δεν δένουν τόσο καλά μεταξύ τους και μετεωρίζονται, κάπου οι μονομαχίες Batman-Bane κουράζουν –παραμένει όμως ένα πολύ καλό, ένα εξαιρετικό blockbuster, που (επιτέλους!) δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους.

Το The Dark Knight Rises είναι η πιο Millerική ταινία του Nolan. Αν το Batman Begins στηρίχτηκε στο Year One του Frank Miller, το Rises φαίνεται να αντλεί από τα The Dark Knight Returns και The Dark Knight Strikes Back.

Ο Bruce Wayne παρουσιάζεται στην αρχή της ταινίας κουρασμένος, αποτραβηγμένος, ψυχικά και σωματικά σακατεμένος, ακριβώς όπως και στο The Dark Knight Returns και χρειάζεται να βουτήξει προς τα μέσα, να σκάψει βαθιά στον εαυτό του, για να βρει την πηγή απ’ όπου θα αντλήσει την δύναμη για να επιστρέψει σαν Νυχτερίδα –το πηγάδι, στο οποίο τον πετάει ο Nolan για να σκαρφαλώσει αποτελεί εύγλωττη οπτικοποίηση αυτής ακριβώς της διαδικασίας.

Και οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ – σημειώνω πρόχειρα: Ο Batman στην αρχή και του βιβλίου και της ταινίας θεωρείται από τα επίσημα όργανα της πολιτείας κακοποιός και απειλή· o Wayne φοράει την μάσκα της Νυχτερίδας, αλλά δεν έχει καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα να διατηρήσει την μυστικότητα της ταυτότητάς του –το αντίθετο: την ανακαλύπτουν τόσοι πολλοί, που απορεί κανείς στο τέλος πώς διαφεύγει του Gordon· ο Nolan δανείζεται την σχέση που δημιούργησε ο Miller ανάμεσα στην δική μας πραγματικότητα, και σε εκείνη του Gotham City· στο Strikes Back ο Σκοτεινός Ιππότης δημιουργεί και ηγείται ενός μικρού στρατού που πολεμάει τους κακούς –όπως και στην ταινία. Και οι ομοιότητες συνεχίζονται.

Αν ο Batman βγαίνει από τις σελίδες του Frank Miller, ο κακός της ταινίας φαίνεται να βγαίνει από τις σελίδες ενός άλλου θρυλικού Graphic Novel, του V For Vendetta των Alan Moore και  David Lloyd. Στόχος του μασκοφόρου τρομοκράτη V είναι να γκρεμίσει το φασιστικό καθεστώς μιας μελλοντικής, Αγγλίας και να εγκαθιδρύσει ένα αναρχικό πολίτευμα.

O Nolan δεν μας μεταφέρει στο μέλλον, αλλά στο σκληρό παρόν. Η Gotham, όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος, υποφέρει από την Κρίση. Ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι παίζοντας τα συνήθη παιχνίδια εξουσίας τους, οι φτωχοί αφανίζονται και οι μεσαία τάξη εξαθλιώνεται και είναι οργισμένη. Στην ατμόσφαιρα πλανάται όχι μόνο το αίτημα για αλλαγή, αλλά η απειλή της εξέγερσης. Το κήρυγμα λοιπόν του Bane για βίαιη ανατροπή, εκδίκηση των πλουσίων και αναρχία βρίσκει ευήκοα ώτα – και απλοί πολίτες σπεύδουν να τον βοηθήσουν. Αλλά ενώ το βιβλίο του Moore εστιάζει κυρίως στους λόγους που οδήγησαν τον ήρωά του να ασπαστεί τον αναρχισμό και παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εκδοχή της εξέγερσης, ο Nolan προτιμά να αντλήσει από την ιστορική εμπειρία –τα δικαστήρια που στήνει το καθεστώς του Bane για τους πλούσιους και τους αντιφρονούντες θυμίζουν έντονα τα αντίστοιχα της περιόδου της Τρομοκρατίας της Γαλλικής Επανάστασης. Το αδιέξοδο που δημιουργεί ο Bane είναι τέτοιο, ώστε η Catwoman, η οποία αρχικά ήταν οπαδός των ανατρεπτικών ιδεών, στο τέλος ενώνει τις δυνάμεις της με εκείνες του Batman για να νικηθεί ο Bane.

Με το TDKR ολοκληρώνεται η τριλογία του Nolan για τον Batman – άλλωστε διαφημίστηκε ευρέως ως «το επικό τέλος της τριλογίας». Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να προβλέψει ότι νυχτεριδοταινίες θα συνεχίσουν να γυρίζονται, το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση. Η εμπειρία  έχει δείξει ότι όσο πιο σκοτεινή και ενήλικη είναι η ματιά στον Batman, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει – οι ταινίες του Schumacher είναι οι ιλουστρασιόν αποτυχίες (αποτυχίες από κάθε άποψη) του franchise.

Οι παραγωγοί έχουν δυο δρόμους μπροστά τους: Είτε θα ξεκινήσουν την ιστορία από την αρχή, όπως έγινε φέτος με τον Spiderman, είτε θα συνεχίσουν από εκεί –ή περίπου εκεί– που τελειώνει το TDKR.

Η καθεμιά από τις επιλογές έχει τις δυσκολίες της:

Αν επιλέξουν το reboot θα πρέπει να ξαναφτιάξουν τον ήρωα από την αρχή –κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο και πάντως είναι βαρετό κι αχρείαστο για μια μερίδα των θεατών. Αν το συνεχίσουν, κάτι που φαίνεται πιο πιθανό, έχουν κάποιες ευκολίες, καθώς ο Nolan άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα (πχ τι απέγινε ο Joker και ο Dent;), αλλά και πολλά ζόρια. Κυριότερο, κατά την γνώμη μου, είναι πως στο τέλος της ταινίας ο Batman δεν είναι πλέον μόνος, έχει σχέση με την Selina και ο Blake (ο μελλοντικός Robin) ανακάλυψε το Σπήλαιο της Νυχτερίδας…

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

14 thoughts on “The Dark Knight Rises

 1. apos 27/08/2012 στο 10:25 μμ Reply

  Μου άρεσε η ματία σου στην ταινία, συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που με χάλασε: η Νέα Υόρκη ως Gotham.

  • fvasileiou 28/08/2012 στο 11:29 πμ Reply

   Γιατί σε χάλασε; Δεν έχει κάτι από Γκόθαμ η ΝΥ; Μήπως προτιμούσες κάτι λιγότερο πραγματικό;

 2. apos 28/08/2012 στο 9:30 μμ Reply

  Δεν νομίζω ότι έχει κάτι από gotham. Ίσως κάποια σημεία της, αλλά σε γενικές γραμμές δεν νομίζω. Και έχω πάει πολλές φορές.

  • fvasileiou 29/08/2012 στο 10:47 πμ Reply

   Δεν έχω πάει, την ξέρω μόνο από το σινεμά.

 3. oremiou 29/08/2012 στο 10:33 πμ Reply

  Εγω απογοητεύτηκα από την ταινία, κυρίως επειδή πήγα με υψηλές προσδοκίες. Κάποιες σκηνές ήταν εντελώς γελοίες. Ειδικά θα αναφέρω 2 από αυτές (σπόιλερ αλέρτ!):
  – η σκηνή που τρέχουν οι αστυνομικοί προς τα πολυβόλα των κακών, α λα braveheart. Όπως είπε και ενας φίλος, δεν ξέρω ποιος ήταν πιο χαζός, οι μπάτσοι που τρέχαν προς τα πολυβόλα ή οι κακοί που δεν μπορούσαν να τους πετύχουν από τα 2 μέτρα.
  -η σκηνή στο τέλος (σπόιλερ λέμε!!!!) που ο μπατμαν παίρνει την βομβα στο αεροπλάνο. Εχει χρόνο μέχρι την έκρηξη ενάμιση λεπτό, παρόλα αυτά κάθεται να κάνει μια μινι φιλοσοφική ανάλυση στον μπάτσο, να χαιρετήσει την ομήγυρη και φυσικά να φιλήσει την γκόμενα, χαλαρά πάντα, γιατί να βιαζόμαστε εξάλλου? έχουμε ενάμιση λεπτό!
  Πέρα πάντως από διάφορες τέτοιες σκηνές, η ταινία γενικά έπασχε κατά τη γνώμη μου. Σενάριο με τρύπες, ελάχιστα μορφοποιημένοι χαρακτήρες (ειδικά των κακών: γιατί κάναν αυτά που κάναν? τα κίνητρα τους μου μοιάζαν τελείως προσχηματικά), προσήλωση στη δράση ανευ ουσίας, με μια λέξη: αμερικανιά. Κρίμα, περιμένα κατι διαφορετικό από τον Νολαν.

  • fvasileiou 29/08/2012 στο 10:44 πμ Reply

   Δεν με χαλάει η υπερβολή στις σκηνές δράσεις, αρκεί αυτή να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο. Αυτό με το γιουρούσι (πώς αλλιώς να το πει κανείς;) των αστυνομικών κι εγώ το σκέφτηκα, αλλά βρήκα πιο κουραστικές τις μονομαχίες Μπάτμαν-Μπέιν.

   Οι χαρακτήρες δεν μπορούν να συγκριθούν βέβαια με εκείνους του Heat ή του Animal Kingdom, αλλά για υπερηρωική ταινία παραήταν ρεαλιστικοί (θυμήσου τι γίνεται στα Θωρ, τα Άιρον Μαν ή τα Εξ Μεν).

   Το σενάριο όντως δεν είχε συνοχή, αλλά η ταινία δεν ήταν για πέταμα. Το αντίθετο: Μακάρι όλα τα blockbuster να στέκονταν σε αυτό το επίπεδο. Την ευχαριστήθηκα -ίσως και γιατί, σε αντίθεση με σένα, πήγα χωρίς να περιμένω και πολλά.

 4. CineTV-world (@CineTVworld) 29/08/2012 στο 5:23 μμ Reply

  Και γω ψιλο-απογοητεύτηκα… Πέρα από τις σεναριακές τρύπες και τις αστείες σκηνές, περισσότερο με χάλασε ο χαρακτήρας του Bane και κυρίως η γελοία προφορά του…!!! Σε γενικές γραμμές μου άρεσε περισσότερο απ΄το Begins, αλλά του έλειπε ένας κακός σαν τον Joker και κυρίως μια ερμηνεία σαν του Ledger…

  Μιας και κάνεις λόγο για το reboot… αυτό πως θα σου φαινόταν;

  • fvasileiou 30/08/2012 στο 12:46 μμ Reply

   Ο Bane μιλούσε ασταμάτητα και σαν Ιεροκήρυκας της Καταστροφής, ακριβώς όπως ο V (στο βιβλιο, γιατί την ταινία δεν την θυμάμαι).

   Δεν πιστεύω ότι θα γίνει reboot. Νομίζω ότι η επόμενη ταινία θα είναι κάτι σαν Robin Rises. Κι έπειτα η τριλογία του Νόλαν αφήνει πολλά ζητήματα ανοιχτά: Η σχέση Batman-Catwoman, ο Harvey Dent και, φυσικά, το τι απέγινε ο Joker (νέος Batman σημαίνει ότι λύνονται τα χέρια των παραγωγών να αναζητήσουν νέο Joker).
   Συμφωνώ με το άρθρο ως το εξής: Ο Νόλαν ξεζούμισε τα βιβλία του Miller -από πού θα αντλήσει ο επόμενος σκηνοθέτης; Το Beyond το έχω δει, είναι πολύ καλό animation, αλλά το σινεμά είναι άλλη υπόθεση.

   • CineTV-world (@CineTVworld) 02/09/2012 στο 4:41 μμ Reply

    Μα δεν με ενόχλησε το ότι μιλούσε ασταμάτητα, αλλά η προφορά του…

    Εγώ πάλι δεν πιστεύω πως ο επόμενος σκηνοθέτης θα συνεχίσει την ιστορία του Nolan. Όπως δεν πιστεύω πως ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Joseph Gordon-Levitt ήταν ο Robin των κόμικς! Πιστεύω πως περισσότερο ήταν κλείσιμο του ματιού από μεριάς του Nolan… Όπως έγραψα και στο τελευταίο CineMonth: «στο φινάλε μπήκε στην νυχτεριδοσπηλιά και προφανώς όποιος βγαίνει από κει, βγαίνει Batman» (μεταξύ σοβαρού κι αστείου το έγραψα, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω)… Άλλωστε δεν θα έχει ενδιαφέρον ένα Robin Rises… Απ’όσο ξέρω οι περισσότεροι fans των κόμικς δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο χαρακτήρα… Επίσης έχει κυκλοφορήσει η φήμη πως την επόμενη φορά που θα δούμε τον Batman στον κινηματογράφο θα είναι στην ταινία Justice League και μετά θα βγει το reboot…

    Όσο για τα ερωτήματα… Προσωπικά δεν έχω καμία απορία! Ο Batman είναι μαζί με την Catwoman (το πόσο σοβαρή είναι η σχέση τους δεν με ενδιαφέρει), ο Harvey Dent είναι νεκρός… και ο Joker είναι κλεισμένος σε κάποιο ίδρυμα φαντάζομαι…

 5. Academy 29/08/2012 στο 7:47 μμ Reply

  Καταπληκτική ταινία αλλά και εμένα μου ξένισε λίγο η επιλογή στην αρχή-καλοί αστυνόμοι εναντίων ταραχοποιών που θέλουν να τινάξουν το χρηματιστήριο-αλλά το έσωσε ο Nolan.
  Ευπρεπές Blockbuster σέβεται τον θεατή και ουδεμία σχέση με σκουπίδια blockbuster που έρχονται με το κιλό απο U.S.A.

  • fvasileiou 30/08/2012 στο 12:41 μμ Reply

   Το σενάριο είναι του ίδιου του Νόλαν και του αδελφού του, συνεπώς δεν είχε να σώσει τίποτα. Φέρει την απόλυτη ευθύνη για το πού πήγε η ιστορία και ο ήρωας.
   Νομίζω πάντως ότι είναι παραπάνω από ευπρεπές. Ήταν μια πολύ καλή ταινία.

 6. dj_aris 06/09/2012 στο 1:24 μμ Reply

  Πολύ καλή η ταινία, αλλά κι εγώ έχω να παρατηρήσω ότι: α) όταν σου σπάνε την πλάτη δεν παίζεις ξύλο μετά από 5 μήνες! Πιο πιθανό είναι να μείνεις ανάπηρος για την υπόλοιπη ζωή σου! β) 5 μήνες στην χούντα του Gotham και το Bat έμεινε άθικτο και δεν το βρήκε κανείς;! γ) Ο Batman είναι ένας θνητός με πολύ μυαλό και ακόμα περισσότερη τεχνολογία στη διάθεσή του. Ειλικρινά δεν μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει τον Bane από το να του …γρατζουνάει λίγο λίγο τη μάσκα του;

 7. oremiou 12/09/2012 στο 9:27 πμ Reply

  Ένα σχετικό κόμικ:
  http://www.spaceavalanche.com/2012/09/11/the-dark-knight-rises/
  (Την είχα ξεχάσει αυτήν την σκηνή, εξίσου καλή με αυτήν με τους αστυνομικούς που τρεχουν προς τα πολυβολα κρατώντας ντονατς :P)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: