Κάτι αλλάζει…

Κάποιοι φίλοι απόρησαν με την βεβαιότητα που εξέφρασα την περασμένη εβδομάδα ότι θα τα καταφέρουμε. Ίσως γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι τόσες, ώστε δυσκολεύονται να δουν έξω από το πλαίσιο των δικών τους αναγκών· ίσως γιατί έχουν εθιστεί 2 χρόνια τώρα στην καταστροφολογία· ίσως πάλι γιατί με έχουν συνηθίσει πιο σκεπτικιστή.

Δεν παραγνωρίζω, ούτε αγνοώ την δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Χιλιάδες συμπολίτες μας, κάποιοι από αυτούς συγγενείς ή φίλοι μας, δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία, την μείωση των αποδοχών τους, την φορολογία, την γενικότερη ανασφάλεια. Από την άλλη όμως, για πρώτη φορά από τότε που βρθήκαμε στην δίνη της Κρίσης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια για την υπέρβασή της.

Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού δεν είναι πλέον μακρινό ενδεχόμενο, κάτι σαν πολιτικοοικονομική επιστημονική φαντασία, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, η πλέον πιθανή εξέλιξη για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και οι επενδύσεις, που θα λιπάνουν την ντόπια αγορά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να γίνονται. Και τα νέα από τον τουρισμό λένε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η καλλίτερη των τελευταίων χρόνων, που σημαίνει περισσότερες δουλειές (εποχιακές ίσως, αλλά δουλειές) και χρήμα που θα εισρεύσει άμεσα στην αγορά.

Πέρα όμως από αυτά, για τα οποία μπορούν να μιλήσουν καλλίτερα οι ειδικοί, η πιο σημαντική αλλαγή που συντελείται σήμερα κατά την γνώμη μου, το πιο απτό δείγμα ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή είναι η ίδια η Κυβέρνηση.

Νομίζω ότι ακόμα κι εκείνοι που διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζεται, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν το προφανές: Ενώ στην αρχή είχαμε νομίσει ότι θα αποτελούσε θνησιγενές πολιτικό πειραματισμό, η Κυβέρνηση Σαμαρά αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητα και ότι διαθέτει δυναμική η οποία υπερβαίνει τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι διάφοροι αναλυτές. Κι ακόμα ότι παρά τις διαφωνίες ή τις διαφορετικές εκτιμήσεις των μελών της ή τις αντιφάσεις των κομμάτων που την στηρίζουν, είναι η πιο συγκροτημένη Κυβέρνηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό βέβαια δεν οφείλεται ούτε στην κρισιμότητα της στιγμής μόνο, ούτε στα μικροπολιτικά ή άλλα οφέλη των εταίρων –τα παραδείγματα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος διδάσκουν ότι τέτοιοι λόγοι δεν φτουράνε. Η εικόνα και η δυναμική της Κυβέρνησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ικανότητες του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά να συνεννοείται με τους εταίρους του και να διευθύνει τους Υπουργούς του. Έτσι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν μονοκομματικές Κυβερνήσεις ακούγονταν σαν ξεχαρβαλωμένα βιολιά, ετούτη η Κυβέρνηση συνεργασίας έχει τον ήχο βιενέζικης ορχήστρας.

Το κέρδος για την Δημοκρατία, την πολιτική ζωή, αλλά και για μας τους πολίτες από αυτό είναι ανυπολόγιστο: Μέχρι χθες λέγαμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε «κουλτούρα συνεργασίας», σήμερα την δημιουργούμε. Και μάλιστα ενώ η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο αποτελούσε επιδίωξη της αριστεράς κατά την μεταπολίτευση, αυτή υλοποιείται από έναν Κεντροδεξιό Πρωθυπουργό.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να επαναλάβω: Η πιο απτή απόδειξη ότι κάτι αλλάζει, ότι τελειώνουμε με την μεταπολίτευση και προχωράμε σε μια νέα περίοδο, ότι έχουμε αρχίσει να ξεκολλάμε από την λάσπη, είναι η ίδια η λειτουργία της Κυβέρνησης.

Τα δύσκολα σαφώς και δεν πέρασαν, έχουμε πολλά μπροστά μας. Αλλά αρχίζει και διαφαίνεται ότι δεν αρμενίζουμε στραβά και ότι ο γιαλός είναι ευθεία μπροστά μας. Μετά από 3 χρόνια αβεβαιότητας και περιδίνησης  αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα.

Advertisements

Tagged: , , ,

3 thoughts on “Κάτι αλλάζει…

 1. Σοφία 15/01/2013 στο 11:05 μμ Reply

  Ελπίζω να έχεις δίκιο. Θέλω πολύ να μοιραστώ την αισιοδοξία σου.

  • fvasileiou 16/01/2013 στο 3:59 μμ Reply

   Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φανεί 🙂

 2. Σοφία 17/01/2013 στο 10:55 πμ Reply

  Για να δούμε… Γιατί εγώ προς το παρόν αυτό που βλέπω είναι μια κυβέρνηση που νομοθετεί λες και δεν υπάρχει αύριο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: