Σεμινάριο: Βιογραφία και Αυτοβιογραφία στην Ύστερη Αρχαιότητα

Η ύστερη αρχαιότητα, η περίοδος που γενικά ορίζεται από την διάδοση του Χριστιανισμού έως την άνοδο του Ισλάμ, αν και σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στον σύγχρονο άνθρωπο. Εποχή κρίσης και μετάβασης, εποχή δυσφορίας και αγωνίας, παραδόσεων και νεωτερισμών, η ύστερη αρχαιότητα παρουσιάζει πολλές παραλληλίες με το σήμερα: Από την οικονομική Κρίση και την πολιτική αστάθεια, τις δραματικές αλλαγές στην κοινωνική διαστρωμάτωση, την εισβολή «βαρβάρων» στην Ευρώπη, την παραγωγή και εισαγωγή νέων αντιλήψεων, φιλοσοφιών, θρησκειών. Ουσιαστικά, κατά την ύστερη αρχαιότητα δεν τέθηκαν απλώς τα θεμέλια του μεσαιωνικού κόσμου, αλλά σε πολλά θέματα έπεσε ο σπόρος που απέδωσε καρπούς στη σύγχρονη εποχή.

Η λογοτεχνική παραγωγή της εποχής είναι εξίσου σημαντική. Τα κλασικά είδη (ιστοριογραφία, φιλοσοφία, ρητορική κτλ) συνεχίζονται να καλλιεργούνται, η ελληνορωμαϊκή παράδοση όμως μπολιάστηκε γόνιμα με ιδέες, τρόπους, μοτίβα, προβληματισμούς άλλων παραδόσεων (εβραϊκής, αιγυπτιακής κτλ). Έτσι, ενώ οι συγγραφείς φαίνεται να υπακούνε στους κλασικούς κανόνες, το περιεχόμενο των έργων τους όμως κάθε άλλο παρά κλασικό είναι. Με υπόγειο και υπαινικτικό, αλλά συχνά και με ευθύ τρόπο τίθενται συναρπαστικά ζητήματα που αφορούν πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά προβλήματα, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, οικογενειακών δομών, συγκρότησης του φύλου και ταυτότητας του ατόμου.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα επικεντρώσουμε σε ένα κομμάτι της λογοτεχνικής παραγωγής της περιόδου, την βιογραφία και την αυτοβιογραφία, δηλαδή τα κατεξοχήν έργα που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, τα έργα και τις ιδέες του, τους στόχους και τις αγωνίες του. Αφού δούμε την εξέλιξη της βιογραφίας και της αυτοβιογραφίας από τα κλασικά χρόνια ως την ύστερη αρχαιότητα, θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της περιόδου (τους Ιερούς λόγους του Αίλιου Αριστείδη, τον Βίο του Αντωνίου του Μεγάλου του Αθανασίου Αλεξανδρείας, τον Βίο της Μακρίνας του Γρηγορίου Νύσσης κτλ) με σκοπό να κατανοήσουμε την εποχή, τους συγγραφείς και τις στοχεύσεις τους, και, φυσικά, τους ήρωες.

.

Το Σεμινάριο «Βιογραφία και Αυτοβιογραφία στην Ύστερη Αρχαιότητα» θα γίνεται από την Τρίτη 15 Ιανουαρίου κάθε Τρίτη 16.00-17.00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Advertisements

6 thoughts on “Σεμινάριο: Βιογραφία και Αυτοβιογραφία στην Ύστερη Αρχαιότητα

 1. γρηγόρης στ. 11/01/2013 στο 2:00 μμ Reply

  Καλή επιτυχία, Φώτη! Πολύ ενδιαφέρον το θέμα!

  • fvasileiou 16/01/2013 στο 3:57 μμ Reply

   Ευχαριστώ, Γρηγόρη!
   Για μένα το θέμα είναι ενδιαφέρον και ευτυχώς φάνηκε ότι άρεσε και σε όσους παρακολούθησαν χθες το σεμινάριο.

 2. Ελένη 11/01/2013 στο 2:06 μμ Reply

  Ακούγετε πολύ ενδιαφέρον, θα μου άρεσε να το παρακολουθήσω αλλά η Αθήνα είναι λίγο μακριά. Θα μπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη; Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

  • fvasileiou 16/01/2013 στο 3:57 μμ Reply

   Ευχαριστώ πολύ!
   Θεωρητικά θα μπορούσε κάποια στιγμή να γινει και στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο ή κάποιο ανάλογο. Στην πράξη κολλάμε όμως 🙂

 3. Ευάγγελος 14/01/2013 στο 5:41 μμ Reply

  Καλή επιτυχία και καλή δύναμη!

  • fvasileiou 16/01/2013 στο 3:58 μμ Reply

   Σε ευχαριστώ, φίλε μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: