Τόποι

Ξυπνάω το πρωί κι απλώνω το δεξί μου χέρι, πιάνω το τηλέφωνο και κλείνω το ξυπνητήρι. Είναι ο ήχος του, το μουσικό θέμα του 8 ½, που με επαναφέρει σχεδόν κάθε μέρα στον αντικειμενικά δομημένο τόπο της πραγματικότητας. Και είναι ο ύπνος που με μεταφέρει κάθε βράδυ στον υποκειμενικό τόπο των ονείρων μου.

Αν και διαφορετικοί, η πραγματικότητα και το όνειρο, είναι δυο τόποι κατασκευασμένοι με τα ίδια πάνω-κάτω υλικά: Αντικείμενα, χώροι, πρόσωπα, ζώα, σπίτια, δρόμοι, δέντρα, ακόμα και δραστηριότητες, διαδρομές, παιχνίδια, δουλειές κοκ, υπάρχουν ίδια και διαφορετικά και στους δυο κόσμους.

Δυο παράμετροι τους διαφοροποιούν: Ο χρόνος και οι σχέσεις.

Ο τόπος της πραγματικότητας δομείται όχι μόνο από τα αντικείμενα ή την γεωγραφία, αλλά και από τον αντικειμενικό χρόνο και τις σχέσεις που διαμορφώνονται με αντικειμενικούς, πέρα από μας, παράγοντες.

Στον τόπο του ονείρου όμως καμιά σχέση και καμιά χρονικότητα δεν είναι δεδομένη, ούτε έχει αντικειμενικότητα ή συνέχεια. Στο όνειρο μπορεί να είμαι παιδί, ενήλικας και ηλικιωμένος ταυτόχρονα ή μπερδεμένα κι ανάκατα· μπορεί να είμαι παντρεμένος με την κοπέλα του φίλου μου, αφεντικό του προϊσταμένου μου, κολλητός του ηθοποιού που θαυμάζω. Εκείνο που δίνει μορφή και νόημα σε αυτό το χάος δεν είναι παρά ο εαυτός μου –οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες μου.

 

Κινούμαι όμως και σε έναν τρίτο τόπο, εξίσου αντικειμενικό με τον πραγματικό, αλλά και ευμετάβλητου και χαοτικού, όπως του ονείρου: Τον τόπο του διαδικτύου.

Δεν υπάρχει βαρύτητα στο διαδίκτυο, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν αυστηροί νόμοι. Μόνο κανόνες που εναπόκεινται στην διακριτική μας ευχέρεια αν θα τους ακολουθήσουμε. Και βέβαια είναι αχανές κι ανεξερεύνητο. Ακόμα και οι περιοχές που έχουμε διεισδύσει και τις χαρτογραφήσαμε κάπως, παραμένουν ρευστές και ευμετάβλητες.

Και βέβαια το διαδίκτυο δεν έχει μνήμη. Όχι γιατί είναι πολύ νέο ακόμα, αλλά γιατί συσσωρεύει τόσες πολλές πληροφορίες, ώστε είναι αδύνατο να δομηθεί μνήμη ή παράδοση. Μόνο άτακτες πληροφορίες αναδύονται στις οθόνες μας, αφ’ ης στιγμής συλλαβίσουμε μια λέξη στη μηχανή αναζήτησης –ένα είδος ενστικτώδους και συνεχώς αναιρουμένης μνήμης και παραδόσεως.

Όλα αυτά θυμίζουν τον τόπο του ονείρου.

Ζούμε σε μια πραγματικά προνομιούχα εποχή – μπορούμε να βυθιστούμε στο όνειρο και ξύπνιοι, ενσυνείδητα.  Γιατί εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά του διαδικτύου με το όνειρο και η μεγάλη ομοιότητά του με την πραγματικότητα: Λειτουργούμε κι εκεί συνειδητά. Έχουμε συνείδηση της περσόνας που επιλέγουμε να προβάλουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, των ιστότοπων που θα περιηγηθούμε, του υλικού που θα ανεβάσουμε ή θα κατεβάσουμε, της πληροφορίας που θα αντλήσουμε ή θα παρέχουμε, της λογικής που θα διαδώσουμε έστω με το like μας.

Και βέβαια όταν έχουμε συνείδηση, έχουμε και ευθύνη.

Είναι βέβαια μια ιδιόρρυθμη ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει λογοδοσία –οι αγωγές και οι μηνύσεις στο διαδίκτυο μάλλον εξαίρεση αποτελούν (γραφική εξαίρεση πολύ συχνά), παρά τον κανόνα και αφορούν πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Να πω την αλήθεια, μου αρέσει αυτός, ο τρίτος τόπος έτσι όπως είναι. Προσπαθώ να τον μάθω και να τον κατανοήσω, προσπαθώ να συμμετέχω όσο το δυνατόν πιο ενεργά. Κι ελπίζω ότι θα παραμείνει ένα άνοιγμα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας σ’ ένα κόσμο που όσο πάει και στενεύει…

Advertisements

Tagged: , , , ,

2 thoughts on “Τόποι

 1. katabran 04/04/2013 στο 9:28 πμ Reply

  διαβάζοντάς σε, συμφώνησα σε δυο πράγματα
  1)στο ενδεχόμενο στην πραγματικότητα να προτιμώ το όνειρο των πραγμάτων περισσότερο από ότι τα ίδια τα πράγματα!
  γενικώς!
  2) το ενδεχόμενο επίσης να φοβάμαι την οποιαδήποτε αναμέτρηση με τις συνιστώσες ενός πραγματικού, υλικού χρόνου που θα ερχόταν σε σαφή αντιπαράθεση με τον επινοημένο χρόνο υπέροχων διαδιχτυακών τεχνασμάτων!
  ειδικώς…

  καλημέρα…

  • fvasileiou 05/04/2013 στο 9:45 μμ Reply

   Μακάρι να είχα τόσο ξεκάθαρους τους φόβους και τις προτιμήσεις μου. Το λέω γιατί πότε προτιμώ το ένα, πότε το άλλ. Πότε φοβάμαι το ένα και πότε το άλλο.
   Καλησπέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: