Η κουλτούρα της κραυγής

Μια έρευνα φοιτητών του Washington State University, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, έδειξε ότι οι τουίτερ που έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι όσοι νηφάλια διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους, εκείνοι που συζητάνε και παραθέτουν επιχειρήματα κι απόψεις με τον τρόπο που συνηθίσαμε να περιγράφουμε ως «πολιτισμένο», αλλά αυτοί που εκφράζονται χωρίς ενδοιασμούς χρησιμοποιώντας σκληρές και απόλυτες εκφράσεις.

Καμιά έκπληξη. Όσοι περιδιαβαίνουμε την ελληνική τουιτερόσφαιρα δεν χρειαζόμασταν κάποια επιστημονική μέθοδο για να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα.

Δυστυχώς από την άποψη αυτή, το twitter φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη διάψευση. Γιατί ειδικά από αυτό περιμέναμε ότι θα συνέβαλε στην διεύρυνση του προβληματισμού, τον εμπλουτισμό της έκφρασης, θα βάθαινε τον δημοκρατικό διάλογο. Αντ’ αυτού βλέπουμε να επικρατούν οι αφορισμοί και οι κραυγές, λες και το τουίτερ είναι ένας κενός χώρος που πρέπει να τον καλύψουμε με τις φωνές μας. Κι ένας λόγος πιο απωθητικός κι από εκείνον τον παλαιοκομματικό που μας ξέβγαλε στους καναπέδες ήδη από το ‘90.

Δεν χρειάζονται φυσικά ούτε θρήνοι, ούτε καλοπιάσματα και γενναιόδωρες εκφράσεις ελπίδας. Το twitter μπορεί να είναι πολύ καινούργιο, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι πάρα πολύ παλιό:

Το όριο του μέσου, του κάθε μέσου, είναι ο κακός μας εαυτός. Ο μόνιμος αντίπαλός μας…

Advertisements

Tagged:

8 thoughts on “Η κουλτούρα της κραυγής

 1. hfaistiwnas 04/06/2013 στο 6:46 μμ Reply

  Σωστή παρατήρηση..

 2. Achilleas 05/06/2013 στο 5:23 μμ Reply

  Δεν είναι όμως αναμενόμενο, Φώτη, ότι στο ασφυκτικό πλαίσιο των 140 χαρακτήρων δε θα υπήρχε χώρος για τις πιο στρογγυλεμένες απόψεις; Όταν το ίδιο το μέσο αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσεις ‘ίσως’, ‘μερικές φορές’, και ‘εξαρτάται από…’, εύκολα ρέπεις προς πιο ακραίες διατυπώσεις.

  • fvasileiou 06/06/2013 στο 5:42 μμ Reply

   Σύμφωνοι, σε 140 χαρακτήρες αναγκαστικά θα πιάσεις την μια πλευρά μόνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος, για παράδειγμα, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον ένας νόμος μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού, είναι ναζιστής -γιατί, όπως ξέρεις, εκεί είμαστε.

 3. Antonis Karas 05/06/2013 στο 6:28 μμ Reply

  συμφωνω…. δεν εχω ψάξει ιδαίτερα αν το έχει πει κάποιος άλλος αλλά νομίζω πως το τουίτερ πατάει στο κλασσικό μοτό της αρχαιότητας «το λακωνιζειν ….κλπ»

  • fvasileiou 06/06/2013 στο 5:41 μμ Reply

   Όσο λιγότερα, τόσο καλλίτερα κι όσο δυνατότερα, τόσο αποτελεσματικότερα…

 4. γρηγόρης στ. 06/06/2013 στο 10:05 πμ Reply

  δε φταίει όμως το twitter, όπως και όλα τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/αυτοπροβολής/κραυγής…..

  • fvasileiou 06/06/2013 στο 5:39 μμ Reply

   Όχι, δεν φταίει το μέσον φυσικά.
   Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο, με μια κουλτούρα – υπάρχουν ερμηνείες, αλλά λέω να μην τις συζητήσουμε προς το παρόν δημόσια 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: