True Detective

Όταν ξεκινά να μιλά κανείς για το True Detective αναγκάζεται να χρησιμοποιεί συνεχώς τη λέξη «πιο»:

Είναι η πιο συζητημένη σειρά φέτος· η πιο ενδιαφέρουσα· η πιο εμπνευστική· η νέα σειρά που συγκέντρωσε την πιο μεγάλη τηλεθέαση στην ιστορία του ΗΒΟ (ξεπέρασε κι αυτή την 1η σεζόν του Game of Thrones!)· είναι η πιο καλογραμμένη σειρά· η πιο καλοσκηνοθετημένη· η πιο καλοπαιγμένη· η πιο ατμοσφαιρική· εκείνη που κολλάει πιο πολύ στο μυαλό· η πιο περίπλοκη κι η πιο απαιτητική…
Είναι όλα αυτά υπερβολή;

Μάλλον όχι. Τη στιγμή που στα σινεμά στοιβάζονται εντυπωσιακά πλην αξιολησμόνητα blockbuster και οι κινηματογραφικοί δημιουργοί καταπιάνονται με τα ψυχολογικά τραύματα του Superman ή τα συμπλέγματα του Magneto, η τηλεοπτική αφήγηση τηλεοπτική αφήγηση προχωράει όλο και πιο μπροστά, γίνεται περισσότερο απαιτητική και φέρνει στις οθόνες μας συναρπαστικούς, περίπλοκους, ρεαλιστικούς χαρακτήρες.

Σε αυτή την πορεία, το True Detective αποτελεί μια κορύφωση.

Καταρχήν, σ’ αυτό τίποτα δεν θυμίζει παραδοσιακή τηλεόραση. Παράδειγμα οι ρυθμοί του: Συγγραφέας και σκηνοθέτης δεν έχουν το παραμικρό άγχος να γαργαλήσουν το ενδιαφέρον του θεατή χωρίζοντας το κάθε επεισόδιο σε δεκάλεπτες σεκάνς με μικρές κορυφώσεις πριν τα διαφημιστικά διαλλείματα. Επιλέγουν αργούς, σαγηνευτικούς ρυθμούς –τόσο ταιριαστούς με τα υγρά και ζεστά τοπία όπου εξελίσσεται η ιστορία τους– που εγκλωβίζουν τον θεατή μέσα τους.

Κάποιοι ονομάζουν την αφήγηση του True Detective (όπως και άλλων ενήλικων σειρών) «κινηματογραφική», προς τιμήν προφανώς παλαιών σπουδαίων ταινιών και κάποιων σημερινών εξαιρέσεων κι όχι αναφερόμενοι στον συγκαιρινό κινηματογραφικό κανόνα. Είναι εκείνοι που, παραπέμποντας σε κάτι άλλο, παλιό και διαφορετικό, δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα: Η μεγάλη μετεξέλιξη της τηλεόρασης· η δραματική αλλαγή στην αφηγηματική της γλώσσα.

1

Τα υλικά που χρησιμοποιεί το True Detective δεν είναι πρωτότυπα. Το καθένα απ’ αυτά είναι κι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ποπ κολτούρας.

Για παράδειγμα, η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση μιας σειράς εγκλημάτων: Γυναίκες και παιδιά εξαφανίζονται ή βρίσκονται δολοφονημένα με τελετουργικό τρόπο. Αυτό μας φέρνει στο νου δεκάδες b-movies, αλλά και έργα όπως η Μαύρη Ντάλια του Ellroy ή το Yellow Bastard του Frank Miller. Στην καρδιά όμως της σειράς βρίσκεται η σχέση των δύο αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση. Ούτε κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι καινούργιο. Έχουμε δει σε σινεμά και τηλεόραση δεκάδες παραλλαγές αυτής της σχέσης σε κάθε πιθανό είδος, δράμα, μυστήριο, action, κωμωδία.
Εκείνο που κάνει την σειρά να ξεχωρίζει δεν είναι η πρωτοτυπία των υλικών της, αλλά ο χειρισμός τους. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί το υλικό τους, το απογειώνει και το πηγαίνει σε άλλο επίπεδο.

2

Στα πρώτα επεισόδια κυριαρχεί ο χαρακτήρας του Rusty Cohle (M. McConaughey). Μοναχικός, μπεκρής, αντιφατικός, απαισιόδοξος, ηττοπαθής και φιλοσοφημένος, ο Rusty είναι ο κατεξοχήν ρομαντικός ήρωας. Ωραίος σαν αρχαίο άγαλμα στα 30 του – τσακισμένος σαν γερασμένος χίπη ή τρελαμένος προφήτης στα 50. Ο κόσμος δεν τον χωράει, αλλά κι αυτός δεν έχει πού αλλού να πάει, οπότε παραμένει ανάμεσά μας. Είναι ο άθεος που προσεύχεται στον Εσταυρωμένο στοχαζόμενος την εθελούσια θυσία. Και είναι αυτός που με την ιδιοφυία του θα αντιληφθεί αμέσως την σημασία της υπόθεσης και θα την κυνηγήσει μέχρι το τέλος.

Ο Marty Hart του Woody Harrelson μοιάζει στην αρχή να είναι το ακριβώς αντίθετο του συνεργάτη του: Τυπικός μπάτσος, κάτι ανάμεσα σε νταή και γραφειοκράτη. Γρήγορα όμως καταλαβαίνουμε ότι κι αυτός κουβαλάει τους δικούς του δαίμονες –με τρόπο σαφώς πιο συμβατικό από του Rusty, αλλά τους κουβαλάει: Είναι η εξάρτησή του από το πιοτό, η εμμονή του στις παλαβές γκόμενες, που θα διαλύσουν την οικογένειά του· και είναι η ευαισθησία του απέναντι στην βία εναντίον των παιδιών που θα τον οδηγήσει στην παραίτηση από το σώμα (θυμίζει εδώ τον Bud White του LA Confidential, ο οποίος τρελαινόταν όταν έβλεπε να ασκείται βία κατά των γυναικών). Το δε ταλέντο του στην εξιχνίαση των μυστηρίων θα εμφανιστεί πολύ αργά, αλλά σε καθοριστικό σημείο: Στα τελευταία δύο επεισόδια, προς έκπληξη του Rusty, αλλά και των θεατών που τον είχαν υποτιμήσει.

Όσο οι ζωές μας οργανώνονται σε τετράγωνες, ορθολογικές βάσεις, τόσο το παράλογο βρίσκει ορθάνοιχτα τα παράθυρα της ποπ κουλτούρας (και όχι μόνο) για να εισβάλει στις ζωές μας. Όχι και τόσο παλιά, τα εγκλήματα που βλέπαμε στην μεγάλη και κυρίως τη μικρή οθόνη οφείλονταν σε κακό υπολογισμό, υστεροβουλία, λάθος. Όσο ασυγχώρητα κι αν ήταν, επρόκειτο για ξεστρατίσματα από τον γενικό κανόνα του Καλού. Σήμερα τα εγκλήματα που παρακολουθούμε οφείλονται στην παράνοια άρρωστων μυαλών, τον παραλογισμό καταστροφικών λατρειών ή, πιο απλά, σε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο κακό.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του True Detective οφείλεται στον τρόπο που χειρίστηκε την διάσταση ανάμεσα στην ρεαλιστική πραγματικότητα, που όλοι μας κινούμαστε, και το παράλογο που εισβάλει αναπάντεχα στο φαντασιακό μας. Ο Rusty μάλιστα, ο κατεξοχήν ευαίσθητος δέκτης του καινούργιου, υποφέρει από μια τέτοια πάθηση: Όταν βρίσκεται μπροστά στους πιο αποτρόπαιους ρεαλισμούς (μπροστά στο πτώμα μιας νεαρής γυναίκας, για παράδειγμα), βλέπει οράματα.

Αλλά και όλη η σειρά αναρριχάται από μια πεζή πραγματικότητα σε μια μεταφυσική παράνοια. Το περιβάλλον που κινούνται οι ήρωες, οι άνθρωποι που συναναστρέφονται, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή είναι απολύτως ρεαλιστικές, ρουτινιάρικες, συνηθισμένες. Οι σκηνές μάλιστα που δίνουν την κατάθεσή τους απέναντι από μια κάμερα θυμίζουν ντοκιμαντέρ. Από την αφετηρία αυτή η σειρά ξεκινά να βυθίζεται σε ένα σκοτεινό παρανοϊκό σύμπαν. Από επεισόδιο σε επεισόδιο τα ίδια τοπία της Louisiana φαντάζουν πιο απόκοσμα κι εχθρικά, μέχρι που στο τέλος θα μεταμορφωθούν σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο, απ’ τον οποίο κανείς δεν θα μπορέσει να εξέλθει αβλαβής.

Advertisements

Tagged: ,

9 thoughts on “True Detective

 1. mahler76 03/06/2014 στο 10:05 πμ Reply

  Εξαιρετική σειρά. Η νέα σεζόν, θα έχει νέα υπόθεση και νέους πρωταγωνιστές. Ελπίζω να διατηρηθεί η ποιότητα της πρώτης. Καλή σου μέρα 🙂

  • fvasileiou 04/06/2014 στο 2:14 πμ Reply

   Το καλό νέο είναι ότι παραμένει ο ίδιος σεναριογράφος. Το κακό ότι αλλάζει ο σκηνοθέτης. Οι προσδοκίες μας πάντως είναι υψηλές…

 2. cosmoskgr 04/06/2014 στο 1:20 πμ Reply

  Πραγματικά Υπέροχο άρθρο!
  Τόσο μας άρεσε ως τοποθέτηση που πήραμε το “θάρρος” και κοινοποιήσαμε (με link) την εδώ ανάρτησή σας, στην συλλογή της facebook (ελληνική αλλά “ανοιχτή” σε κοινό) ιστοσελίδας μας, την “True detective Greek tribute” ( ήτοι https://www.facebook.com/TrueDetective.gr ).
  Αν ωστόσο υπάρχει αντίρρηση σχετικά, θα μπορούσαμε εύκολα να “επανορθώσουμε”.

  • fvasileiou 04/06/2014 στο 2:10 πμ Reply

   Καμιά αντίρρηση!
   Έγινα μάλιστα και φίλος της ομάδας σας 😉

   • cosmoskgr 05/06/2014 στο 1:03 πμ Reply

    Κατά λάθος νωρίτερα, απάντησα εδώ αλλά όχι όπως τώρα με «Reply». Sorry! 😦

   • cosmoskgr 05/06/2014 στο 1:05 πμ Reply

    Το παρατηρήσαμε ήδη και μας χαροποίησε ιδιαιτέρως!
    Ελπίζουμε μάλιστα να είδατε και την δημοσίευσή μας εκεί, αυτή δηλαδή που αναφέρεται στην εδώ ανάρτησή σας, Είναι μία από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και θεωρούμε ότι κοσμεί την εκεί ιστοσελίδα μας! 🙂

 3. cosmoskgr 04/06/2014 στο 8:46 μμ Reply

  Το παρατηρήσαμε ήδη και μας χαροποίησε ιδιαιτέρως!
  Ελπίζουμε μάλιστα να είδατε και την δημοσίευσή μας εκεί, αυτή δηλαδή που αναφέρεται στην εδώ ανάρτησή σας, Είναι μία από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και θεωρούμε ότι κοσμεί την εκεί ιστοσελίδα μας! 🙂

 4. Εύη 06/06/2014 στο 3:55 μμ Reply

  Πολύ καλή κριτική για μία πολύ καλή σειρά. HBO και Showtime σπάνια απογοητεύουν.

 5. VaD 07/06/2014 στο 6:46 πμ Reply

  Εξαιρετική αναλυση,για μια εξαιρετκή σερά,ο αντισυμβατκός Rusty μπήκε μεσα στην καρδιά μου…
  Κοiνοποiεiταi στο fb…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: