Χαίρε φτώχεια!

Κοιτώντας πίσω, τι συνέβη στη χώρα και στον καθένα από μας τα τελευταία 5 χρόνια, μετράμε απώλειες:

Το θεσμικό πλαίσιο που προστάτευε τους εργαζομένους και τους αδυνάτους διαλύθηκε, η αγορά εργασίας κατέρρευσε, το κοινωνικό κράτος (που, ναι, παραήταν ακριβό για τις υπηρεσίες που προσέφερε, αλλά υπήρχε) καταστράφηκε, η Μεσαία Τάξη ισοπεδώθηκε, η παραγωγή συρρικνώθηκε κοκ.

Αλλά η πιο μεγάλη απώλεια είναι αυτή την οποία σπάνια ή καθόλου δεν αναφέρουμε:

Χάσαμε την ενστικτώδη στον άνθρωπο πεποίθηση ότι τα πράγματα θα φτιάξουν· ότι το μέλλον θα είναι καλλίτερο· ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν καλλίτερο κόσμο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια του Συστήματος Εξουσίας (κόμματα, ΜΜΕ, επιχειρηματίες, τράπεζες) να εκμηδενίσει τις αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές σωτηρίας του. Αλλά στην προσπάθειά του αυτή δεν έσπασε μόνο τον τσαμπουκά των επαγγελματιών του συνδικαλισμού ή την αντιδραστικότητα όσων είχαν την διαμαρτυρία στην κωλότσεπη, αλλά τσάκισαν το φρόνημα ολόκληρου του λαού. Μάταια προσπαθούν να ενσπείρουν αισιοδοξία. Συνθήματα τύπου “successstory” καταντάνε ανέκδοτα την επομένη κιόλας στα συνοικιακά καφενεία. Γι’ αυτό και στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ο Κυβερνητικός συνασπισμός δεν προσπάθησε να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους των πολιτών, αλλά αρκέστηκε στην συσπείρωση των εναπομεινάντων οπαδών του καλλιεργώντας τον φόβο απέναντι στο επερχόμενο.

Από την άλλη φταίει η συμβολική, ρητορική και φαντασιακή μας ανέχεια, η οποία προσωποποιείται άριστα από τις κάθε είδους ηγεσίες μας. Οι πολιτικές, πανεπιστημιακές, εκκλησιαστικές, δικαστικές, οι κάθε είδους ηγεσίες, ρηχές και ανέμπνευστες, δεν πείθουν ότι κρατάνε το τιμόνι και ότι ξέρουν προς τα πού πηγαίνουν το καράβι.

Πιθανόν ένας ώριμος λαός, με ισχυρές δομές και θεσμούς άτεγκτους, που λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι ανεξαρτήτως συνθηκών, να μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα και κρίσιμα διαστήματα καθοδηγούμενοι από μέτριους υπαλληλίσκους του Συστήματος. Αλλά εμείς, που αφενός φαντασιωνόμαστε τον ηγέτη-πατέρα που θα μας σώσει για να τον κατασπαράξουμε, κι αφετέρου ζούμε σ’ ένα κράτος που το διαχειρίζεται η αφανής κι αξεδιάλυτη διαπλοκή, χρειαζόμαστε πολιτικό προσωπικό ικανό και ηγέτη φωτεινό, που θα συσπειρώνει ανανεώνοντας τα σύμβολα και αναγεννώντας την ελπίδα.

Φυσικά κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, που θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς εξωθεσμικά λαδώματα. Και σαφώς η Κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως όσες αλλαγές προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια –οι οποίες μπορεί να κατήργησαν δικαιώματα, να ξεβόλεψαν βολεμένους, να αδίκησαν πολίτες ή και να διέλυσαν κάποια (μικρο)συμφέροντα– διατήρησαν τον πυρήνα του Συστήματος Εξουσίας, τον πυρήνα του προβλήματος και της σημερινής Κρίσης δηλαδή, άθικτο. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, οι επιλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, το πώς μεθοδεύτηκε η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», η ρητορική των κομμάτων και των κομματόσκυλων, επιβεβαιώνουν αυτό το μελαγχολικό συμπέρασμα.

Advertisements

Tagged: , , , ,

One thought on “Χαίρε φτώχεια!

 1. Νίκος 13/07/2014 στο 10:52 πμ Reply

  Την καλημέρα μου Φώτη!!!

  Πολύ εύστοχο το άρθρο σου και να επισημάνω και ‘γώ με τη σειρά μου… στο γιατί χάσαμε την πεποίθησή μας, ό,τι τα πράματα θα φτιάξουν… :

  α. Πιθανόν, το 90% των συμπολιτών μας να είναι ακόμη…βολεμένοι και να φοβούνται…να μη χάσουν και αυτά που τους απέμειναν…

  και το πιο σημαντικό :

  β. Όταν ο καθένας μας, μέσα στην κοινωνία, ξεπεράσει το φόβο του που έχει μέσα…,ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε μαζικά για το καλύτερο αύριο…που δε θα έρθει ποτέ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: